Majorarea salariului minim la 2300 lei

Hotărârea de Guvern prin care salariul minim brut pe țară se majorează de la 2.230 la 2.300 de lei a fost publicată în 13 ianuarie în Monitorul Oficial. Chiar dacă oficializarea a avut loc mai târziu, premierul Florin Cîțu spune că majorarea va fi valabilă pentru întreaga lună, însă în Hotărârea de Guvern publicată scrie că salariul minim este de 2.300 de lei „începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâri”. Așadar Hotărârile de Guvern intră în vigoare la data publicării.

 

Premierul Florin Cîțu la finalul ședinței de Guvern din 13 ianuarie 2021 a declarat: „A fost aprobat actul normativ prin care se stabilește salariul minim pentru 2021, știați deja, la 2.300 de lei. Știu că au fost discuții în spațiul public dacă poate să fie aplicat de la 1 ianuarie. Bineînțeles că poate fi aplicat de la 1 ianuarie, pentru că în februarie se plătesc salariile pentru luna ianuarie. Deci, este destul timp”.

 

„Începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâri a Guvernului, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată (...) se stabileşte în bani, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de 2.300 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 169,333 ore pe lună, reprezentând 13,583 lei/oră”, prevede însă HG nr. 4/2021, publicată mai devreme în Monitorul Oficial nr. 40, ceea ce înseamnă că a și intrat în vigoare.

 

Mai mult, HG nr. 4/2021 prevede înghețarea, pentru al doilea an consecutiv, a salariului minim brut diferențiat pentru studii superioare, la valoarea de 2.350 de lei. În realitate, acest salariu va fi înghețat până va fi depășit de salariul minim brut pe țară, după care va fi eliminat, după cum deja au anunțat autoritățile anul trecut,.

 

Cu toate că premierul insistă că noul salariul minim se va aplica pentru toată luna ianuarie, modul în care Guvernul a gestionat reglementarea majorării ridică unele probleme tehnice și legislative când vine vorba de implementare. O hotărâre a Executivului nu intră în vigoare decât de la data publicării, iar ea nu are cum să producă efecte retroactiv. Practic, pentru perioada 1 ianuarie - 12 ianuarie inclusiv, operează încă hotărârea anterioară - HG nr. 935/2019, care stabilea un salariu minim de 2.230 de lei și care a fost abrogată doar în momentul apariției HG nr. 4/2021 în Monitorul Oficial.

 

Pentru a concluziona, rezultatele HG nr. 4/2021 vor fi creșterea salariului minim pe economie din 13 ianuarie, cadrul legal, nu obligă niciun angajator să opereze modificarea salariului minim înainte de 13 ianuarie. De asemenea, angajatorii pot fi sancționați pentru neacordarea valorii majorate doar începând cu 13 ianuarie, înainte de această dată inspectorii ITM nu ar avea baza legală să o facă. 

 

Cu toate acestea, angajatorii vor opta cel mai probabil pentru creșterea salariului de la începutul lunii ianuarie (asumându-și practic o cheltuială suplimentară de aprox. 35 de lei/salariat), însă numai pentru că schimbarea salariului minim de încadrare al unui angajat în timpul lunii ar aduce complicații și mai mari pentru firme, având în vedere că ar fi aproape imposibil de reflectat în programele de salarizare două salarii minime diferite în aceeași lună. Modificările necesare în contractele de muncă ale salariaților plătiți cu minimul pe economie ar trebui făcute prin decizia unilaterală a angajatorului, pentru că un act adițional care să opereze retroactiv nu prea este posibil.

Expertiza pe care te poți baza. Contactează-ne! 

Dezvoltăm afaceri puternice și stabile. Testează-ne!

Impasul tău, provocarea noastră. Nu ezita!